FORUM-boek

De geschiedenis van FORUM, Instituut voor Multiculturele Vraagstukken (1995-2015)

Navigeren in een multiculturele samenleving:
FORUM 1995-2015

De publicatie is geschreven door Paul Brassé en Chris Huinder en is rijkelijk voorzien van beeldmateriaal uit de talloze publicaties van FORUM. Beide auteurs waren jarenlang werkzaam bij FORUM. Paul als senior onderzoeker en Chris als bestuurssecretaris. Prof. Han Entzinger schreef het voorwoord.

Het boek verhaalt van de twintigjarige geschiedenis van FORUM. De auteurs nemen de lezer mee terug naar de lange aanloop tot oprichting van het instituut in 1995 en brengt de periodieke zoektocht in kaart naar een visie op de multiculturele samenleving en de doelen die beoogd worden. De publicatie biedt ook een inkijk in de verhouding tussen FORUM en de subsidiërende ministeries, een verhouding gekenmerkt door vele beleidswijzigingen en verschuivingen in gevraagde activiteiten, methodieken, onderzoeken en publicaties.

FORUM is opgehouden te bestaan per 31 december 2014. Van de motieven daarvoor kan de lezer ook kennisnemen. We hebben bij de samenstelling van het boek de nadruk gelegd op de strategische positionering en de visieontwikkeling van FORUM. Dat is de hoofdlijn in het verhaal.

Elk hoofdstuk begint met een summiere achtergrondschets van de politieke en maatschappelijke ontwikkelingen en eindigt met een korte bespreking van enkele markante projecten. In de marges aan de zijkanten van de hoofdtekst staat een selectie van omslagen van de talloze publicaties die FORUM heeft uitgebracht, als illustraties van het veelsoortige werk van het instituut. Ook staan daar enkele citaten uit documenten en van personen die kort weergeven hoe in die betreffende periode gedacht en gesproken werd over onderwerpen waarmee FORUM zich bezighield. Onder aan de pagina’s hebben we een tijdlijn weergegeven waarin saillante gebeurtenissen en relevante documenten worden vermeld.

De auteurs pretenderen niet een wetenschappelijk doorwrochte studie van FORUM gemaakt te hebben. Het boek geeft een veelkleurige impressie van binnenuit door mensen die bij FORUM gewerkt hebben. Zie de publicatie als een vriendenboek dat het verhaal van deze unieke kennisinstelling vertelt zonder blind te zijn voor de zwaktes en weifelingen die het instituut ook gekend heeft.

Zie Inhoudsopgave

Te bestellen via Bestelling

Naar boven

Uw reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s