Jan Wijkstra: een verrassend slot, een thriller

Ik heb met opzet tot de vakantieperiode gewacht om echt in het boek onder te kunnen gaan. Dat is gelukt. De schrijver Chris Huinder heeft een mooie pen, met wat archaïsch taalgebruik hier en daar. Maar ik vind het vaak heel treffend. Een woord als ‘verbruien’ was eigenlijk uit mijn vocabulaire verdwenen. Ook zinnen als “Hij had dat zwijgzame dat hij bij andere mannen ook zag. Mannen, die niet echt de pijnen van hun jeugd verwerkt hebben…” heb ik heel lang nagedacht. Zeker in verbinding met een zin op een bladzijde verder: “Hij was een man die de brutaliteit van anderen om zijn leven binnen te dringen niet accepteerde.” Die laatste zin kan ik makkelijk plakken op de schrijver die ik dit voorjaar ontmoette. Hij gaf ingehouden een relaas over zijn moeizame jeugd als halfwees alsof hij sprak met een slot op zijn mond dat door roest niet meer hermetisch is gesloten.

Door het haperende vertellen van gedetailleerder herinneringen uit zijn jeugd kan de lezer heel goed de diepe groeven zien die in de jeugdjaren van de schrijver zijn getrokken. Het is confronterend om zo’n boek te lezen.
De schrijver heeft de kracht van een mooie penvoering om de tijd van zijn jeugd in Brabant in de jaren vijftig en zestig heel realistisch te schetsen en dichtbij te brengen, zelfs voor mensen die toen in de Randstad opgroeiden. Ik vind het concept van switchen in de tijd geweldig: we volgen de hoofdpersoon (alias de schrijver?) terwijl hij steeds opnieuw terugblikt naar zijn verleden. Ik ken het van Catch 22, vond dat soms lastig om te volgen hoe prachtig ook. Bij Chris Huinder sluit het volgens mij naadloos. Hij is er heel mooi in geslaagd. Knap!
Ik heb het langste gedaan over het eerste stuk van het boek, net alsof ik geen woord wilde missen van wat de auteur op boeiende wijze over de zoektocht naar zijn moeizame jeugd had te vertellen. Verder in het boek, heb ik me meer laten meeslepen door het verhaal, en het verrassende slot ging in het tempo waarmee een thriller uit moet, tenzij je het vermogen hebt een boek opzij te leggen.

Jan Wijkstra is werkzaam bij de Raad voor Rechtsbijstand
Naar boven

Uw reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s