Rob van Mierlo: mooi opgebouwd, prachtige zinnen

Ik merkte al lezende dat ik afwisselend vanuit een ander perspectief over de roman nadacht.
Ik las het boek als een literair werk: het is mooi opgebouwd, in mijn ogen soms misschien wat zwaar van stijl en woordkeuze, maar ook met prachtige zinnen die ik meermalen herlas. De roman boeide omdat het verhaal zich afspeelt in een voor mij herkenbare tijd en decor: van de jaren zestig en een conservatief katholiek milieu tot aan de Tilburgse Pijlijserstraat en Tanjung Priok in Jakarta.

Maar ik las de roman vooral met groeiende aandacht omdat ik de schrijver ken en er autobiografische elementen in herkende en ik me vaak afvroeg waar de feiten ophielden en de fictie begon. Zelfs al is misschien maar een fractie van het verhaal autobiografisch, dan nog moet het schrijven een bijzonder emotioneel en helend werk zijn geweest. Veel respect dat de auteur zoiets aandurft.
De hoofdpersonage John pakte me heel erg, ik kon niet aan hem ontkomen. Tijdens het lezen werden John en Chris voor mij één, waardoor ik me een voyeur vond worden in het leven van de schrijver. Deze aangrijpende biografie gaf me heel wat om over na te denken.
De opdracht die hij schreef op de titelpagina in mijn exemplaar: ‘Soms moet je terugblikken om de toekomst te zien,’ slaat de spijker op zijn kop.

Rob van Mierlo is directeur van Switch, een instelling voor wereldburgerschap
Naar boven

Een gedachte over “Rob van Mierlo: mooi opgebouwd, prachtige zinnen

  1. Pingback: Reacties | Chris Huinder

Uw reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s